The Modernization of Bradley Hospital: Mixing Renovation and New Construction, Project Participants Achieved Cost-Effective Teamwork

Article excerpt

How did Bradley Hospital in East Providence, Rhode Island--the nation's first psychiatric facility for children and adolescents--go from a crowded, outdated building to a new, state-of-the-art inpatient facility in only one year after breaking ground? It took an extraordinary effort put forth by the entire project team and the hospital's staff, all of whom remained committed to a single goal: building a future for Bradley's children.

[ILLUSTRATION OMITTED]

Working within a tight budget and an aggressive timeline, the project team, including The S/L/A/M/ Collaborative (architects), PCI Engineers, ARCHITECTURE + (consultant) and Gilbane Building Company (construction manager), tripled the hospital's inpatient space with a 44,000-square-foot addition in just 12 months. The new building is the centerpiece of the hospital's $31.1 million modernization program.

The project team's first order of business was to conduct workshops with Bradley's staff about their specific challenges and thoughts on what would be the best kind of hospital for them. They learned that Bradley's staff is focused on active supervision and active participation with patients. To support this, the design provided a "sweet spot" where staff could stand and visualize all of the major corridors at once. In typical facilities this spot is marked with a staff station, but Bradley's staff deliberately sought to avoid creating a staff station at that spot. They were very committed to having an environment in which the staff station did not overwhelm the patient experience.

Key to the project was giving patients a variety of welcoming spaces to occupy. Along with a secure enclosed courtyard (figure 1), the addition features 60 private rooms (figure 2--one of the biggest upgrades from the previous facility) all arranged in "pods," with shared facilities in between. Each pod, consisting of 7-8 patient rooms, has its own dedicated activity room, but also allows patients access to a shared great room (figure 3) and sun room.

[FIGURE 1 OMITTED]

[FIGURE 2 OMITTED]

[FIGURE 3 OMITTED]

In addition to offering more space and privacy for patients, the building is designed to be welcoming and inviting, with walls painted comforting shades of yellows, blues and greens. The goal was to create an environment that was as homelike as possible while maintaining security. The courtyard allows the kids to have access to the outdoors in a secure, controlled environment that doesn't look institutional.

Dedicated spaces are provided for visiting family (figure 4), an important part of treatment. Finally, the new facility is wireless throughout.

Making it all fit

Bradley staff looked at literally hundreds of design options before they eventually chose to add two adjoining wings that formed the courtyard. The addition ties in to the existing hospital's ground floor, as well as at its first and second levels. There were difficulties lining up the buildings floor to floor, which the project team solved by installing ramps. However, the team still faced the challenge of too much program with too little money. Value engineering was completed in a timely way, given the short timeframe the schedule allowed from schematic design to finished construction documents.

That's where the team got a little creative: How could they build as little as possible while still giving Bradley a really top-rate children's facility? Using renovation as a budget-conserving strategy, Gil-bane, S/L/A/M/ and ARCHITECTURE + placed the services that least required the amenities of the new space in the existing space. Thus, the inpatient facility is completely dedicated to patient space and patient activities, but there are no offices located in the new space. …