The Space Challenge: IHEs Are Building Facilities and Outdoor Spaces That Are Designed to Encourage Collaborative Learning, Social Interaction, and Student Well Being

By Klein, Alana | University Business, April 2005 | Go to article overview
Save to active project

The Space Challenge: IHEs Are Building Facilities and Outdoor Spaces That Are Designed to Encourage Collaborative Learning, Social Interaction, and Student Well Being


Klein, Alana, University Business


The Hilltop bakery at Mallinckrodt Center Washington University in St. Louis' (Mo.) student union, was once the social hub on campus. Students would flock to the meager 30-seat hot spot, famous for its smoothies and coffee shop vibe, before, between, and after classes. But because of its popularity, limited seating and space posed a problem. Inundated with socially hungry students (eating was often secondary), this was really the only place outside of the dorms where students could casualty interact with each other. But that all changed when the university renovated the interior of its five-story, 40-plus-year-old Olin Library, nestled in the heart of campus.

WHERE SOCIAL AND STUDY WORLDS COLLIDE

White it always attracted myriad students during finals time, the library was otherwise greatly underused. Its poor layout, outdated 70s decor, inflexible furniture, institutional-like lighting, and mass shortage of computers were to blame. But last May, when the $38 million renovation was completed, a much more efficient library emerged.

Boasting an additional 20,000 square feet, composed of a 150-seat, 24-hour cyber cafe on the first floor, wrap-around glass windows on art floors, softer furniture, a relaxing blue and green color scheme, new, energy efficient lighting, double the amount of computers, and group study rooms, the library has become a vibrant social and learning environment.

At least students and faculty seem to think so--library usage is up by 50 percent, says Susan Baker, dean of libraries and vice chancellor of information technology at the university. She suspects the new wireless environment was a big draw. "We didn't really know how many students had laptops until we provided them with outlets, network access, and a 100 percent wireless environment." About one third of students come to the library with laptops now, she says.

While the library's top floors are more study-focused, the first and second floors are bustling with activity. "I never would have thought the library would be a social place. But now if I ever want to run into someone, I know to go to the second floor of the library," says Shana Klein, a senior at Wash U. Between the cafe, which often serves as a 24/7 meeting ground for study groups, and the wrap-around windows, which allow students to "see and be seen," there's plenty of opportunity for social interaction. "Students love that they can do work but also see friends go by. It makes them feel less isolated," Baker says.

Of course, the library also caters to students who want to be more serious. It is, after all, a library. The top floors are intentionally designed to offer a much quieter and private atmosphere. In addition to offering private rooms, there are built-in nooks and crannies where thru-traffic and distraction are non-existent. Klein, who rarely visited the library prior to the renovation, now stops in at least once a day. "It's an all-in-one building. I can hang out, study, eat, and check my e-mail. It's my home away from home."

The positive response to this renovation comes as no surprise as Wash U. spent several months interviewing students and faculty to find out what exactly they wanted from a library. "We've built a lot of beautiful buildings on campus. None of them have had quite the same impact as the library," Baker says. "This facility was really designed around the needs of our students and faculty."

STUDENT-CENTRIC DESIGN

More and more IHEs are realizing the power of their design decisions. "With the growing focus on student life outside the classroom, facilities are starting to play a critical role in the transitional life between the social and intellectual environment," says Tom Kearns, principal for design at Shepley, Bulfinch, Richardson and Abbott architecture firm, based in Boston. The ultimate transitional facility is the student union. The 33,000-square-foot Hansen Student Center at Illinois Wesleyan University, demonstrates how a facility can effectively integrate the two environments.

The rest of this article is only available to active members of Questia

Sign up now for a free, 1-day trial and receive full access to:

  • Questia's entire collection
  • Automatic bibliography creation
  • More helpful research tools like notes, citations, and highlights
  • Ad-free environment

Already a member? Log in now.

Notes for this article

Add a new note
If you are trying to select text to create highlights or citations, remember that you must now click or tap on the first word, and then click or tap on the last word.
Loading One moment ...
Project items
Notes
Cite this article

Cited article

Style
Citations are available only to our active members.
Sign up now to cite pages or passages in MLA, APA and Chicago citation styles.

Cited article

The Space Challenge: IHEs Are Building Facilities and Outdoor Spaces That Are Designed to Encourage Collaborative Learning, Social Interaction, and Student Well Being
Settings

Settings

Typeface
Text size Smaller Larger
Search within

Search within this article

Look up

Look up a word

  • Dictionary
  • Thesaurus
Please submit a word or phrase above.
Print this page

Print this page

Why can't I print more than one page at a time?

While we understand printed pages are helpful to our users, this limitation is necessary to help protect our publishers' copyrighted material and prevent its unlawful distribution. We are sorry for any inconvenience.
Full screen

matching results for page

Cited passage

Style
Citations are available only to our active members.
Sign up now to cite pages or passages in MLA, APA and Chicago citation styles.

Cited passage

Welcome to the new Questia Reader

The Questia Reader has been updated to provide you with an even better online reading experience.  It is now 100% Responsive, which means you can read our books and articles on any sized device you wish.  All of your favorite tools like notes, highlights, and citations are still here, but the way you select text has been updated to be easier to use, especially on touchscreen devices.  Here's how:

1. Click or tap the first word you want to select.
2. Click or tap the last word you want to select.

OK, got it!

Thanks for trying Questia!

Please continue trying out our research tools, but please note, full functionality is available only to our active members.

Your work will be lost once you leave this Web page.

For full access in an ad-free environment, sign up now for a FREE, 1-day trial.

Already a member? Log in now.

Are you sure you want to delete this highlight?