Magazine article Sunset

An Airy Entry Instead of a Cave

Magazine article Sunset

An Airy Entry Instead of a Cave

Article excerpt

BURIED DEEP IN A notch at the center of a U-shaped house, this entry could have been a liability. But architect Elida Schujman of Mill Valley, California, turned it into an asset that serves several functions.

Originally, the ranch-style house had been L-shaped, with an attached garage projecting toward the street. The former owners had converted the garage into a bedroom, but new homeowners Suzanne and Brooke Halsey wanted an attached garage as well as the extra bedroom. The only place they could build the garage was on the other side of the entry, and they were afraid that adding another broad form to their already rambling house would give it the look of a fort--and turn the resulting recessed entry-way into a cave.

To open up the mouth of the notch, an exterior storage closet was removed from the wall at the forward end of the bedroom wing. A permanent planter was built around the front corner of the wing to soften the facade's blocky appearance.

A white trellis with a 6-inch grid of 1-inch-square hollow tubing steps down to a gate of the same pattern. …

Search by... Author
Show... All Results Primary Sources Peer-reviewed

Oops!

An unknown error has occurred. Please click the button below to reload the page. If the problem persists, please try again in a little while.