Magazine article Sunset

Let the Sunshine In: A Deft Remodel Leads a San Francisco Victorian into the Light

Magazine article Sunset

Let the Sunshine In: A Deft Remodel Leads a San Francisco Victorian into the Light

Article excerpt

FOR MANY COUPLES with children, the desire for a spacious backyard forces them to leave the city. Not so for San Franciscans Reed and Jennifer Gosselin. Architect pal Jonathan Feldman replaced part of their Victorian's top floor with a green space, opening up the interior to light, views, and family-friendly flow. Plus "it's a super-eco project," says Feldman, pointing out the reused cabinets and flooring, the solar photovoltaic array, and radiant floor heating. "It's sometimes hard to see the potential, but the house has exceeded our expectations," says Reed.

[ILLUSTRATION OMITTED]

ARCHITECT Jonathan Feldman, Feldman Architecture, San Francisco (feldmanarchitecture.com or 415/252-1441).

DESIGN Interior: Lisa Lougee, San Francisco (415/252-1100). Landscape: Loretta Gargan, San Francisco (415/850-5482).

Soften a modern edge

Colorful backsplash tiles contribute "whimsy and history," says Reed. The Iznik design (annsacks.com) is based on 16th-century Turkish originals. The kitchen also features eco-friendly cast-stone countertops and reclaimed wood floors and cabinets.

[ILLUSTRATION OMITTED]

[ILLUSTRATION OMITTED]

Encourage flow

With the old interior walls taken away, traffic and light move easily from room to room. To keep things looking airy, Feldman installed overhead cabinets with textured glass doors between the kitchen and dining room; the cabinets can be accessed from either area.

[ILLUSTRATION OMITTED]

Pull it together

The living room, located at the front of the house, retains its original window bay. …

Search by... Author
Show... All Results Primary Sources Peer-reviewed

Oops!

An unknown error has occurred. Please click the button below to reload the page. If the problem persists, please try again in a little while.