Magazine article Health Facilities Management

Beyond Boundaries: Replacement Hospital Brings Nature to the City

Magazine article Health Facilities Management

Beyond Boundaries: Replacement Hospital Brings Nature to the City

Article excerpt

Nationwide Children's Hospital, Columbus, Ohio, recently expanded and updated not only the hospital facility but also its site, transforming a congested inner-city campus into a parklike setting designed to benefit the entire hospital community.

The campus revitalization is part of a master plan that has guided, over the past five years, the expansion of the hospital's Research Institute, the construction of a 1,500-car parking structure and LEED-certified central energy plant, and the replacement of the main hospital building.

The replacement hospital, which opened in June 2012, nearly doubled the size of the Level I emergency department, created space to care for a fast-growing volume of patients and improved hospital programming and amenities. This included adding an underground parking garage and six acres of green space to the medical campus.

"This work went beyond the boundaries of the hospital," says Ed Huckaby, FAIA, ACHA, ACHE, senior principal and pediatric design practice leader, FKP Architects, Houston.

Welcoming presence

Hospital CEO Steve Allen, M.D., says the expanded campus, which adjoins the oldest city park in Columbus, gives the facility a more welcoming presence in its neighborhood, in which the hospital conducts a number of public health programs.

The new green space "also has an impact on the healing environment that we're trying to create here at Nationwide Children's Hospital," Allen says. "We thought it was important to bring that inside the hospital."

The two-story lobby atrium celebrates the natural world, with abundant daylight, views of exterior gardens and a forest-themed interactive play area (see sidebar on this page). A brightly colored motif of butterflies, wildflowers, falling leaves and other natural elements integrates the building's indoor and outdoor spaces. This motif, by museum design firm Ralph Appelbaum Associates, New York City, also was used in Research Building III, a research facility by the Columbus office of architecture and design firm NBBJ that opened at the same time as the replacement hospital. This visual branding element will be extended throughout the campus as existing structures are renovated.

Family focus

Improving the hospital experience for families was a primary concern in the design of the replacement hospital. "When a child is sick, it affects the entire family," says Allen. "We need to make sure that we manage the facility and construct it in a way that takes into account all their needs."

At approximately 300 square feet, the patient rooms are double the size they were in the existing facility, providing ample space for family members to stay with patients. Two people can sleep on the convertible sofa sleeper in the family zone of each room; a sleep chair reclines to a flat position to allow a third person to stay overnight, as well. Magnetic paint on the walls around the sofa provides an easy way to display greeting cards and similar items. Locking storage areas give family members a secure place to keep their belongings.

A color-changing LED light panel is mounted on the headwall above each patient bed. Patients can allow the colors to rotate automatically or stop the display on a favorite color (patients also can turn the unit off, if they wish). Seen from outside the hospital, the panels create a colorful light show at night.

Patient bathrooms feature custom-built bathtubs with low sidewalls that are comfortable for parents to reach over while bathing their children. Adjustable-height showerheads also are provided.

The bathrooms are nested on the footwall between each pair of mirror-image rooms, in a configuration resembling a bow tie. According to Hucka by, the bow tie configuration maximizes the floor area of the patient room, gives nurses clear sight lines and quick access to patients, and allows for expansive windows that optimize outdoor views and natural light. …

Search by... Author
Show... All Results Primary Sources Peer-reviewed

Oops!

An unknown error has occurred. Please click the button below to reload the page. If the problem persists, please try again in a little while.