Magazine article Sunset

A Big Surprise Behind This 1908 Seattle Workman's Cottage

Magazine article Sunset

A Big Surprise Behind This 1908 Seattle Workman's Cottage

Article excerpt

A big surprise behind this 1908 Seattle workman's cottage This workman's cottage had a strong period style that its owner, Seattle architect Marshall Rose, wanted to keep. But he also wanted to open the house to the back garden and make space for outdoor living on the sloping lot.

Rose's ideas for the remodel came less from period architecture than from a tour of the Japanese countryside. "That's not surprising when you think about it," says Rose. "Traditional Japanese houses have simple, almost uninviting street faces. Behind, they open wide to a private garden."

He added a veranda and covered decking to provide 275 square feet of outdoor living space. The 5-foot-wide veranda runs 26 feet along one side of the house. Enlarged windows, doors with glass panels, and double doors bring in light and a garden view to a bedroom, study, and dining room.

The wide overhangs shelter the house from rain as well as too much summer sun. …

Search by... Author
Show... All Results Primary Sources Peer-reviewed

Oops!

An unknown error has occurred. Please click the button below to reload the page. If the problem persists, please try again in a little while.