Magazine article Sunset

A Cozier Kitchen ... with New Angles and Curves

Magazine article Sunset

A Cozier Kitchen ... with New Angles and Curves

Article excerpt

Previous owners made a well-intentioned attempt to open the rear of this turn-of-the-century Marin County cottage to its magnificent setting. But the resulting 12-by 35-foot space-containing a combination kitchen, dining area, family room, and utility room-seemed cold, sterile, and overlarge by comparison with the rest of the house. And stainless steel commercial fixtures and appliances didn't help. To lighten the mood, Mill Valley architect Elida Schjuman played up the angles-and threw in a few curves.

First, she replaced a rectangular work island with an angled, two-tiered peninsula that defines the kitchen space and orients it at a 45[deg] angle to the dining and sitting areas. The peninsula relieves the boxiness and de-emphasizes the length of the single big room. The stepped wall also conceals views of kitchen clutter as meals are being prepared.

Creating a diagonal wall with open shelving (between wall ovens and refrigerator) cut a corner off the rear wall and gave a kitchen-in-the-round feeling to the work core, where ample counters surround the cook. …

Search by... Author
Show... All Results Primary Sources Peer-reviewed

Oops!

An unknown error has occurred. Please click the button below to reload the page. If the problem persists, please try again in a little while.