Newspaper article The Journal (Newcastle, England)

A Touch of Inspiration

Newspaper article The Journal (Newcastle, England)

A Touch of Inspiration

Article excerpt

Byline: Aranda Rahbarkouhi

STUART and Joanne English have nurtured this Victorian country home in Northumberland to maintain its splendour. Having moved from a house with its own livery in Alnwick, the couple felt they needed extra space.

Joanne said: "We''ve lived here now for just over five years, we wanted a nice family house with land and stabling because I wanted to get more horses.

"We also wanted to have the horses on the doorstep rather than go elsewhere to liveries. We initially found there seemed to be a lack of properties in Northumberland with that sort of facility - but this house had everything we wanted."

When the couple bought the stone-built property - which dates back to 1875 - it was already in good condition and they immediately fell in love with it.

From its sweeping driveway to a welcoming hallway and grand staircase, the property, in Powburn, has an air of elegance about it.

The main sitting room and morning room with their large marble fireplaces were instant attractions.

Joanne said: "We loved it because it''s quite a significant Victorian house and we''ve always loved homes from that period.

"I haven''t changed an awful lot because I loved its country style, especially the kitchen with its Aga, oak units and terracotta flooring.

"We had one horse at the time we moved in, now we have three, Hope, Jack and Phylis."

" The couple, who live with their three children, Tristan, 18, Madeleine, 16 and Lucas, 10, also liked the property's countryside setting.

"I'"I'm a happy hacker because there are lots of lovely riding trails close by. There's Ingram Valley which you can ride to from here, and we''re a very active family.

"My daughter and I ride and also also do a lot of cycling. It''s lovely for just getting straight out into the country lanes. We also have a terrier called Toby and the area is excellent for walks."

As well as giving their four-bedroom base a fresh lick of paint, Joanne and Stuart decided to change some of the rooms.

As an artist and illustrator by profession, Joanne quickly set to work transforming the 28ft conservatory into a bright and airy studio. …

Search by... Author
Show... All Results Primary Sources Peer-reviewed

Oops!

An unknown error has occurred. Please click the button below to reload the page. If the problem persists, please try again in a little while.