Newspaper article THE JOURNAL RECORD

Oscar J. Boldt Construction Co. to Build Environmentally Sound Headquarters in OKC

Newspaper article THE JOURNAL RECORD

Oscar J. Boldt Construction Co. to Build Environmentally Sound Headquarters in OKC

Article excerpt

Officials at the Oscar J. Boldt Construction Co. say green is in and in September, they'll prove it.

The construction company that currently has an office on E. Memorial Road is building a new environmentally sound bureau and warehouse to house the southern operations headquarters at 101 W. Hefner Road. It will be ready in September and will await approval from the U.S. Green Building Council shortly thereafter. It may be the first privately owned commercial property in Oklahoma to gain certification from the council. Construction began in March.

First, this is good economic sense, said Miles Tolbert, secretary of the environment for Oklahoma. It'll save money in the long run. Second, it's good for employee morale and productivity and third, it's good for the environment. Fourth, if you're Boldt, it demonstrates to the world what you can do.

The cost of the building is about $4.7 million and with landscaping, the amount rises to $6.5 million. About $275,000 of that total is for green features.

The new Boldt building will stand on a north-south access, parallel to Broadway Extension. The outside of the 42,000-square- foot building will appear the same as any other new building in the Oklahoma City metro area.

Upon closer inspection, the building will have normal building materials used in a sophisticated way, said James H. Hasenbeck, principal at Studio Architecture, whose firm designed the new building.

High-efficiency windows that hold gas and a reflective film between the panes to filter out heat and ultraviolet rays will be used throughout the exterior of the building.

The west and south sides of the building have an overhang that prevents the sun from heating those areas and in turn, keeping it cooler. In the winter, the sun's rays will reach the building's floor, warming it up. And a green screen on the west and south sides that uses a wood panel system will block the setting sun from blinding employees inside. It will also provide privacy.

The windows, overhangs and wood panel system allow for more natural light and reduce the need for electricity.

The perimeter offices have a clear story that allows light into the interior of the building, Hasenbeck said. …

Search by... Author
Show... All Results Primary Sources Peer-reviewed

Oops!

An unknown error has occurred. Please click the button below to reload the page. If the problem persists, please try again in a little while.